úterý 14. srpna 2012

Hearth's Warming Eve

Speciální Vánoční díl. Hlavní hrdinky jsou pozvány do Canterlotu, aby zde sehrály tradiční Vánoční hru o tom, jak byla založena Equestrie. Příběh se odehrává v temných časech před Celestiinou vládou, kdy poníky rozdělovala nenávist(!). Poníci byli rozdělení na tři kmeny - vznešené Jednorožce, mágy přinášející den a noc, Pegasy, statečné bojovníky a správce počasí, a obyčejné poníky platící jim za tyhle činnosti jídlem, které pouze oni dokázali vypěstovat (tj. víceméně jako v současnosti, akorát jednorožcům se nějak podařilo vyvléknout ze svých povinností). Ale pak zčistajasna přišla tajemná zima a mezi třemi kmeny zavládl svár...


Podle mě docela vydařený Vánoční díl. Jistě, mohl by být ještě o něco lepší, ale nebudeme to hrotit. Výlet do dějin Equestrie byl zajímavý i když... viz níže.

Zajímavosti

Na začátku se naši poníci dívají z okna a Pinkie vykřikuje: Tady to je! Canterlot! Přitom jsou na opačné straně vlaku ze které Canterlot není vůbec vidět. (A ano, ve vlaku jede i Derpy.)

Tady je ze zmínky o osmistopých cukrkadlových špalcích (nebo jak se to překládá) odhadnuta výška poníků na 4 stopy, což zhruba odpovídá 120 centimetrům v civilizovaných jednotkách a přibližně výšce reálných poníků. Tento odhad je obzvlášť chytrý v tom, že je nelogické, aby poníci měřili délku ve feet (stopy, doslova chodidla) protože žádná chodidla nemají a tudíž se jedná o přepočet na lidské jednotky.

So, Twilight burned the Windigo's alive in the fire of friendship? Thats pretty Badass.
TheyAreHere2 
Stvůra známá jako Windigo nebo častěji psáno Wendigo se objevuje v severoamerické mytologii. Jde o zlovolnou nadpřirozenou bytost živící se lidským masem. Bývá asociován se zimou, chladem, hladomorem, nenasytností a obžerstvím - jeden člověk ho nikdy nenasytí, vždycky pátrá po dalších obětech. Podle Wikipedie se v některých příbězích ve Wendiga proměnili lidé přemožení chamtivostí. Děsuplný mýtus tedy měl sloužit jako propagace spolupráce, přátelství, harmonie. (Částečně tohle a částečně ještě varovat před kanibalismem. Kanibalismus je špatný. Nezkoušejte ho.)


joseph-hicks.deviantart.com

 

Písnička

A Circle of Friends, velmi hezká koleda/hymna. Škoda že trvá jen půl minuty.

 

 

Co jsme se vlastně ze hry dozvěděli?

Popravdě místo toho aby pomohla více objasnit počátky Equestrie v nich udělala pořádný zmatek. Časová osa do teď byla: období chaosu, porážka Discorda, společná vláda princezen Celestie a Luny, Lunina hereze, samostatná Celestiina vláda, současnost.
Na začátku hry je jasně řečeno, že se odehrává před Celestiinou vládou. Ale nikde není sebemenší stopa po Discordovi nebo alikornech (vlajka na konci je pouze divákům srozumitelný anachronismus). Taky je divné, že povinnost obsluhovat slunce a měsíc mají místo princezen všichni jednorožci. Jak se k tomu později  Celestie a Luna dostali? Kdo to dělal před jednorožci? (Je vůbec - jaká to kacířská myšlenka - potřeba nechat každý den vycházet a zacházet slunce nebo je to jenom královská propaganda?) Kde se vzali alikorni? Jsou věční? Jde o fyzické hippomorfní personifikace přírodních sil? Nebo se narodili se standardním způsobem?
 

Co je ale nejhorší: nedá se odhadnout do jaké míry se příběh zakládá na pravdě. Klidně může jít pouze o smyšlenou vánoční pohádku s ponaučením. I pokud jde o skutečnou pověst, na můj vkus v ní figuruje až moc typických mytologických tropů, než abych ji mohl brát vážně a něco z ní vyvozovat.
Ale zase na druhou stranu v kouzelné pohádkové zemi Equestrii je možné všechno.


Žádné komentáře:

Okomentovat